...wspaniałe połączenie ostrego
smaku z słodyczą orzechów nerkowca, gorąco polecam!
- 300g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych
- 70g orzechów nerkowca
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka cukru
- 1 strączek chili ususzonego
- pół papryki czerwonej słodkiej
- szczypta chili suszonego
Piersi z kurczaka myję dokładnie i
osuszam papierowym ręcznikiem, kroje w długie paseczki i zalewam
łyżką sosu sojowego. Czosnek kroje w drobną kostkę i dodaje do
kurczaka, wszytko dokładnie mieszam, wkładam do lodówki. Na
patelnie wsypuje orzechy i podsmażam je aż nabiorą pięknego
ciepłego koloru, odkładam je na talerzyk. Na tej samej patelni
wlewam olej i wrzucam pokrojone w piórka cebule, można osolić
odrobinę aby cebulka szybciej się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli
dodaje kurę i smażę ją na rumiany kolor. Chili gniotę w ręce a
paprykę kroje w paseczki, dodaje do mięsa. Dodaje przyprawy i
orzechy, smażę około 3 minut na dużym ogniu ciągle mieszając.
Kurczaka podaje z ryżem.
*Zmodyfikowany przepis, źródło internet.
Kurczak idealny dla mnie, uwielbiam takie połączenie smaków:-)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam wręcz połączenie mięsa i orzechów nerkowca! Pyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńładnie podany :) Dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuń