14 marca 2013

Bułeczki razowe z siemieniem lnianym


...przepis znalazłam na blogu Pomysłowe Pieczenie, bułeczki są wyjątkowo smakowite, polecam!



( składniki na 10 bułeczek )
  • 185g mleka
  • 125g wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sklarowanego masła (w originale olej truflowy)
  • 325g mąki pszennej
  • 175g mąki pszennej razowej
  • 80g siemienia lnianego zmielonego
  • 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży (lub 13g świeżych )
  • 10g soli

do posmarowania jajko , nasiona lnu i sezamu.

Obie mąki wymieszać z zmielonym siemieniem lnianym, solą i suchymi drożdżami. W rondelku sklarować masło, dodać mleko, wodę, miód i jajko, dokładnie wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi przy pomocy końcówek do wyrabiania chleba około 5 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce (u mnie zawsze lekko nagrzany piekarnik), przykryć ściereczką. Po tym czasie zagnieść ponownie ciasto (odgazować) i zostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z każdej piękne okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując równe odstępy) do wyrośnięcia na 1h. Rozbełtać dokładnie jajko i posmarować bułeczki, obsypać je siemieniem i sezamem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 15-20 minut z parą.  



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko wyszły Ci wspaniale, bardzo się cieszę, ze je upiekłaś:-)

    OdpowiedzUsuń