4 lipca 2013

Tort czekoladowo karmelowy


Tort czekoladowo karmelowy

Foremka o średnicy 24cm

Biszkopt
  • 3 jajka osobno białka i żółtka
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

1. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować tłuszczem i obsypać kakao. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (lepiej się ubijają zimne). Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, zmniejszyć moc ubijania do minimum i dodać pojedynczo żółtka. Mąki wymieszać z z kakao i stopniowo dodawać do masy białkowo żółtkowej, mieszając już łyżka. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka ( u mnie około 25 minut). Upieczone wystudzić, wyjąc z formy i przekroić w na wysokości 2/3, zdjąć górę (1/3 biszkoptu) i pokruszyć w osobnym naczyniu.

Poncz 
  • 100ml ciepłej wody
  • 3 łyżki spirytusu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • 1 łyżka cukru

2. W 100ml ciepłej wody rozpuścić cukier a następnie dodać pozostałe składniki, wystudzić.
3. Formę na ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia ale tym razem spód i boki. Biszkopt o wysokości 2/3 czyli nasz spód włożyć do naszykowanej formy. Biszkopt dokładnie nasączyć przygotowanym ponczem ponczem.
4. Truskawki umyć, zostawić 3 do dekoracji a resztę przekroić wzdłuż i ułożyć ciasno przekrojoną stroną do wyłożonej papierem formy.

Krem karmelowy (Składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki wody
  • 3,5 łyżeczki żelatyny

5. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Masę kajmakową wykładamy z puszki do miski i dokładnie miksujemy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia składników, odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę, wkładamy nasz kubek z napęczniałą żelatyną i mieszamy aż żelatyna nam się dobrze rozpuści. Wyjmujemy płynną żelatynę z gorącej wody, mieszając studzimy ją. Do masy karmelowej dodajemy żelatynę ciągle miksując, odstawiamy na chwilkę do lodówki.
6. Do naszykowanej wcześniej formy, wyłożonej nasączonym ponczem biszkoptem i poukładanymi truskawkami wylewamy krem, delikatnie równamy wierzch. Odstawiamy tort do lodówki na 15 minut.

Dodatkowo
  • 100g czekolady mlecznej
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 15 truskawek


7. Czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do rękawa cukierniczego. Wyjmujemy ciasto z lodówki, obsypujemy pokruszonym biszkoptem. Rozgniatamy na ciasto płatki migdałowe i oblewamy niedokładnie płynną czekoladą. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i wkładamy do lodówki na minimum 1h.

14 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie, szczególnie po przekrojeniu przemawia do mnie z ekranu ;) Pychota!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie ten środeczek jest najcudowniejszy, na pewno wykorzystam przepis na tą masę kajmakową ponownie!

      Usuń
  2. ale pięknie podany! Podoba mi się bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeden z najladniejszych tortow, jakie ostatnio widzialam! Upieczesz mi taki na urodziny? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jak marzenie :) zachęcające bardzo :) kusisz.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, coś cudownego! Zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny tort, robi niesamowite wrażenie!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekny i bardzo inspirujacy!

    OdpowiedzUsuń