31 sierpnia 2012

Spaghetti a la sycylijskie*





































  • 4 łyżeczki masła
  • bakłażan-zastąpiłam cukinią,
  • pokrojona w 0,5cmplasterki
  • 30dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1cebula pokrojona w talarki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 szklanki pasty pomidorowej
  • pomidor posiekany
  • 1 łyżka sosu Worcester-użyłam sosu sojowego
  • oliwki bez pestek, pokrojone -nie użyłam
  • papryka, posiekana
  • makaron spaghetti
  • ser parmezan-zastąpiłam innym
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Masło rozgrzewam na patelni. Cukinie sole i posypuje czosnkiem granulowanym, smażę z każdej strony na maśle i odkładam do naczynia. Na maśle po cukinii smażę pokrojoną w talarki cebule i przekładam do naczynia z cukinią. Najlepiej w woku smażę posolone mielone, dodaje posiekaną cebule, paprykę, oliwki, pomidora i dusze do miękkości aż odparuje sos. W rondelku przygotowuje sos - mieszam pastę pomidorową z sosem sojowym, łyżeczką oregano, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich, posiekanym czosnkiem serem. Sos dodaje do mielonego i gotuje około 5 minut. Ugotowany makaron układam na talerzach, polewam sosem i obkładam cukinią z cebulą. Rewelacja!!!


*lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki:
 Z kuchennej półeczki. Potrawy z makaronu.

5 komentarzy:

  1. W kuchni sycylijskiej raczej nie uzywa sie sosu Worcester ani ziol prowansalskich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis... hmm specyficzny... ważne że było smaczne; )No i bardzo ładnie podane !

    OdpowiedzUsuń
  3. sos Worcester był w przepisie ale faktycznie zioła prowansalskie dodałam od siebie :)

    OdpowiedzUsuń