10 października 2013

Jabłecznik pod budyniową pierzynką


tortownica 24cm

Ciasto:
  • 220g mąki tortowej
  • 60g roztopionego masła
  • 60g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na ciasto należny zagnieść dokładnie do połączenia składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy spód i brzegi ciastem i nakłuwamy widelcem, odstawiamy do lodówki.
  • 5 dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • duża garść malin (wg uznania mogą również być rodzynki, żurawina lub ulubiona konfitura)

Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cukier mieszamy z cynamonem. Układamy na cieście jabłka wg uznania, w wolne miejsca wkładamy maliny i obsypujemy całość dokładnie cukrem z cynamonem.

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 cukry waniliowe
  • 750ml śmietanki 30%

  • płatki migdałowe

250ml śmietanki mieszamy dokładnie z budyniami i cukrem, pozostałą ilość śmietanki zagotowujemy. Wyłączamy palnik i wlewamy powoli naszą śmietanę z wymieszanymi budyniami nie przerywając mieszania. Nasze ciasto z jabłkami zalewamy dokładnie budyniem. Całość pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pod koniec pieczenia uważamy aby się nie przyciemnił wierzch i obsypujemy wszytko dokładnie płatkami migdałowymi.

Ciasto najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem ponieważ musi mieć czas aby dokładnie wystygnąć. Pycha!



2 komentarze:

  1. Jabłka i budyń - to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne jest! Z budyniem musi być rajem w ustach;)

    OdpowiedzUsuń