24 stycznia 2012

Napoleonka budyniowa na słonych krakersach




2 opakowania krakersów

1 litr mleka

2 opakowania budyniu waniliowego
cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
2 żółtka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder


Blaszkę wykładam pergaminem i układam na spodzie krakersy. Do naczynia wlewam szklankę mleka, budynie, cukier, szklankę mąki, ekstrakt z wanilii, żółtka i wszytko mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. W osobnym garnku gotuje mleko z masłem. Na gotujące mleko wlewam masę i szybko mieszam. Krem gotuje ciągle mieszając przez minutę na minimalnym ogniu. Tak otrzymany krem budyniowy wylewam gorący na krakersy i równomiernie rozprowadzam. Układam kolejną warstwę krakersów. Tak przygotowane ciasto odstawiam do wystygnięcia a później wkładam do lodówki. Ciasto przed podaniem posypuje cukrem pudrem. Należy pamiętać że ciasto przed pokrojeniem należy schłodzić. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zapisuję, kolejny sprytny pomysł na napoleonkę:)

    OdpowiedzUsuń