1 grudnia 2011

Placki z jabłkami

4 jabłka
4 jajka
1/4 szklanki mleka 
0,5 szklanki mąki 
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
cynamon
olej do smażenia
Miksuje mleko z mąką, solą, cukrem i żółtkami jaj. Musi powstać bardzo ciężkie i gęste ciasto. Myje jabłuszka i kroje je w plasterki, obsypuje cukrem i cynamonem. Ubijam z odrobiną soli białka na sztywno. Jabłka i ciasto mieszam a później dodaje powoli piane delikatnie mieszając całość. Smażę na głębokim oleju....smacznego!

5 komentarzy:

  1. koniecznie muszę zrobić takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smażone na patelni teflonowej bez oleju są równie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam... Najlepiej smakują jeszcze gorące, posypane pudrem, ze szklanką mleka:)

    OdpowiedzUsuń