17 maja 2012

Kurczak z ziemniakami, warzywami w tymianku i rozmarynie.


4 bioderka z kurczaka
sos sojowy, czosnek, papryka, przyprawa warzywna, pieprz, sól.

Dodatkowo:
Ziemniaki, pieczarki, cebula, marchewka, rozmaryn, tymianek, sos sojowy, sól ,pieprz

Dzień wcześniej bioderka z kurczaka nacieram przyprawami i odkładam do lodówki.
30 minut przed pieczeniem do garnka nalewam wodę i odstawiam, warzywa myje. Ziemniaki przekrawam na połówki, marchewkę kroje w słupki, pieczarki w ćwiartki a cebule w grube plastry. Warzywa mieszam z przyprawami i sosem sojowy wykładam do naczynia, na wierzch układam kurczaka i wszystko jeszcze dokładnie obsypuje rozmarynem i tymiankiem, zakrywam i wkładam do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawiam na 180 stopni (termo obieg) piekę 2 godziny.

Kurczak jest bardzo soczysty i aromatyczny a na dnie naczynie tworzy się sporo sosu z warzyw i kurczaka.

2 komentarze:

  1. To się nazywa wypasiony obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne, domowe danie, prawdziwy comfort food.

    OdpowiedzUsuń