16 stycznia 2013

Zupa cebulowa z imbirem



(2porcje)
  • Drobno posiekane 2 średnie cebule
  • Łyżeczka mąki
  • Łyżeczka masła
  • Marchewka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 400ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, ząbek czosnku, pół łyżeczki imbiru, szczypta tymianku
  • Posiekana natka pietruszki
Posiekana cebule obsmażamy na maśle aż się zarumieni, na koniec dodajemy mąkę, mieszamy. Do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy obraną pokrojoną marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu 12 minut. Do wywaru dodajemy zeszkloną cebulę z mąką i przyprawy. Zupę gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Podajemy z startym serem i pietruszką.


idealna również z makaronem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz