11 października 2013

Kuchnia Tajska – Ryż z kurczakiem i bazylią*

  • 200g ryżu**
  • 220g piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • olej roślinny
  • 3 ząbki grubo posiekanego czosnku
  • 1 cebula drobno posiekana
  • szalotka posiekana w cienkie plasterki
  • 100g czerwonych chilli bez pestek pokrojonych w cienkie paski
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • dymka pokrojona w cienkie paseczki
  • garść świeżych liści bazylii

**Ryż: ja używam basmati - moczę ryż przed gotowaniem przez 20 minut w zimnej wodzie, następnie przepłukuje go dokładnie na sitku i gotuje w osolonej wodzie 9 minut na niewielkim ogniu (czyli około 1-2 minut mniej niż w przepisie na opakowaniu). Gorący ryż przepłukuje przez chwile wodą i odstawiam na sitku (jest jeszcze gorący) aż cała woda odparuje. Najlepiej przygotować ryż kilka godzin wcześniej.

Kurczaka należy pokroić w cienkie paseczki. W woku lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej (aż zacznie dymić) wrzucić czosnek, cebule, szalotkę, chilli, sól i pieprz, smażyć około 2 minuty. Do rondla dodać kurczaka, cukier i sos rybny, smażyć 3-4 minuty ciągle mieszając. Na koniec dodać ryż i wszytko dokładnie wymieszać, smażyć około 2minut, wyłączyć palnik i wrzucić bazylie, zamieszać i od razu podawać. (Smażenie odbywa się prawie zawsze na największym płomieniu, zasada: krótko w bardzo wysokiej temperaturze).

*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken Hom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz