18 stycznia 2011

Kurczak w bekonowym płaszczyku.


Składniki dla 4 osób:
4 podudzia z kurczaka
8 cienkich i długich plastrów wędzonego boczku
15 małych pieczarek pokrojonych na ćwiartki
5 łyżek oliwy z oliwek
przyprawa warzywna, sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, koperek.












Oliwę i przyprawy mieszam i nacieram kurczaka, Część oliwy, która zostanie mieszam z pieczarkami. Wszystko wkładam na godzinę do lodówki. Przed pieczeniem owijam podudzia w plastry boczku. W naczyniu żaroodpornym układam pieczarki a na nich owinięte w boczek podudzia. Wszystko piekę w 180 stopniach przez godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym a następnie zdejmuje górną część i piekę kolejne 30 minut otwarte. Przed podaniem posypuje koperkiem wedle uznania.

3 komentarze:

  1. Doprawdy wspaniałe danie. Zazdroszczę polotu.

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczak ;) skorzystam niedługo z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie ten obiadek wygląda - mniam

    OdpowiedzUsuń