22 marca 2012

Muszle faszerowane


Farsz:
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
szklanka szpinaku zmielonego
0,3 kg mielonego
czerstwa bułka
3 jajka
mały kubeczek śmietany
starty ser żółty
masło do wysmarowania naczynia
przyprawa warzywna, sól, pieprz, tymianek

opakowanie makaronu muszli – conchiglie
łyżka soli i oleju

Gotowałam makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso mielone rozrobiłam z namoczoną w mleku(lub wodzie) bułką i dodałam przyprawy. W głębokiej patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam lekko czosnek z dodatkiem przyprawy warzywnej i dodałam już przygotowane mięso mielone, wszystko dokładnie podsmażyłam. Do podsmażonego mielonego dodałam szpinak i smażyłam aż zmięknie i odparuje całą woda. Śmietanę, jajka oraz ser żółty dokładnie wymieszałam i zalałam tym już gotowe mięso i szpinak, doprawiłam. Jak wszystko ładnie się ścięło i wyparowała woda, nafaszerowałam muszle. Gotowe muszle ułożyłam w nasmarowanym masłem naczyniu i posypałam serem, przykryłam i  piekłam około 15 minut w 150 stopniach.


2 komentarze:

  1. moje ślinianki zaczęły mocniej działać

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm chyba muszę w końcu zjeść kolację. pysznie podane.

    OdpowiedzUsuń