17 września 2013

Roladki schabowe pieczone w sosie pieczarkowo miodowym.


Roladki:


  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 3 plastry sera żółtego
  • ogórek kiszony
  • sól, pieprz, mąka
Sos:
  • 250g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 300ml bulionu warzywnego
  • łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy,majeranek, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, słodka papryka

dodatkowo:
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki
  • natka pietruszki do posypania
Rozbijamy dokładnie schaby, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy szynkę szwarcwaldzką, plasterek sera żółtego i kawałek ogórka kiszonego, zawijamy. Zawijańce przekłuwamy wykałaczkami aby się nie rozkleiły podczas smażenia, obtaczamy je w mace i smażymy na głębokim oleju aż nabiorą złocistej barwy, na koniec dodajemy na patelnię łyżkę miodu i na wolnym ogniu obtaczamy jeszcze raz mięsko. Zawijańce układamy w naczyniu żaroodpornym, układamy pomiędzy obrane i pokrojone marchewki, kawałki pietruszki. Na oleju który pozostał z smażenia mięsa podsmażamy cebulkę a na koniec dodajemy pieczarki i smażymy je aż troszkę zmiękną. Całość zalewamy bulionem dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Sosem zalewamy nasze roladki i warzywa, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy w temperaturze 150 stopni około 30 minut pod przykryciem a kolejne 10-15 bez pokrywki uważając aby nie przypaliły się nasze warzywa.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz