9 stycznia 2013

Gulasz z pieczarek i zielonej soczewicy

(4porcje)

  • 250g pieczarek
  • Kilka suszonych podgrzybków
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • 100g soczewicy zielonej
  • Cebula czerwona
  • Czosnek
  • Łyżka śmietany
  • 2 żółtka
  • Łyżeczka curry, sól, pieprz, liść laurowy
  • Natka pietruszki




Umyte pieczarki i grzyby zalewam 0,5 litrem bulionu warzywnego i gotuje 15 minut na wolnym ogniu. Pieczarki odcedzam i wystudzam a wywar wykorzystuje jako bazę pod gulasz. Do wywaru wrzucam pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz soczewice zieloną i gotuje 20 minut. Połowę pieczarek i cebulę kroję i dodaje do soczewicy, gotuje około 5 minut. Gulasz doprawiam solą, pieprzem, curry i liściem laurowym, wrzucam cały czosnek i mieszam. Mąkę, śmietanę i żółtka mieszam aby uzyskać jednolitą konsystencję a następnie powolutku dodaje do niej gorący wywar z gulaszu nieprzerwanie mieszając. Gorącą masę z jajek i śmietany możemy spokojnie zagęścić gulasz. Idealne do ryżu lub kaszy. Koniecznie należy danie posypać natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz