14 października 2011

Jabłka w cieście

6 małych jabłek(najlepsze lobo)
marmolada z róży
1,5 szklanki mąki
1/4 paczki masła
4g drożdży instant
0,5 szklanki cukru
0,3 szklanki mleka

jajko, cynamon, szczypta soli
Masło i mleko zagrzać w rondelku, dodać łyżeczkę masła, 3 łyżki mąki i drożdże a następnie odstawić  na ok. 30 minut. Do mąki wymieszanej z cukrem, łyżeczką soli i szczyptą cynamonu dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem należy nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia( około godziny).W tym czasie umyć, obrać i wydrążyć z gniazd jabłka. Jabłka nafaszerować marmoladą, posypać cynamonem i cukrem. Ciasto zagnieść i rozwałkować, wyciąć 6 kwadratów (wymiar kwadratów zależy od wielkości jabłek). Jabłka umieścić w środku kwadratów z ciasta i starannie je zawinąć. Jajko rozbełtać i posmarować nim jabłka w cieście. Piec w 150 stopniach około 40 minut. Można posypać jabłka cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają;) takie małe przyjemności iście jesienne,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń