20 czerwca 2013

Ucierane ciasto z truskawkami i migdałami


  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 200g mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe
  • truskawki
  • cukier puder
Ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Do ciasta dodajemy olej, aromat, sól, cukier waniliowy i budyń. Na koniec dodajemy mąkę i wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i układamy połówki truskawek, posypujemy cukrem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 40 minut. Długość pieczenia zależny od wielkości formy i ilości truskawek, najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz