28 września 2013

Kuchnia Tajska - Ryż smażony, klasyczny*


  • 180g ryżu długoziarnistego.
  • 2 ubite jajka
  • olej sezamowy
  • pół łyżeczki soli
  • 300g piersi z kurczaka
  • olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku grubo posiekanego
  • cebula drobno posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • drobno posiekana dymka
  • drobno posiekana garść kolendry
  • 2 posiekane papryczki chili

Ryż należy przygotować kilka godzin wcześniej, powinien być sypki. (Mój sposób na przygotowanie takiego ryżu jest dość prosty. Kupuje najczęściej ryż basmati który zalewam 30 minut przed gotowaniem zimną wodą. Przed wrzuceniem ryżu na wrzątek przelewam go jeszcze na sitku dokładnie zimną wodą aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń i pyłu, dzięki czemu ryż się nie klei. Po takim zabiegu czas gotowania należy skrócić o kilka minut. Nie przelewam ryżu zimną wodą i odstawiam do wyschnięcia bez przykrycia.)Ubijamy jajka z olejem sezamowym i solą. Kurczaka kroimy w 1cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej, wrzucamy cebulę, czosnek i czarny pieprz, smażymy chwilkę, dodajemy kurczaka, sos rybny, dymkę, kolendrę i chili, smażymy kilka minut. Dodajemy ryż, mieszamy. Na koniec odgarniamy fragment patelni, robimy maksymalny ogień i wlewamy jajka, szybko mieszamy aby w tym miejscu jajka się ścięły, mieszamy całość i podajemy.


*przepis zmodyfikowany, Źródło org przepisu „Łatwa kuchnia tajska”,Ken Hom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz