18 stycznia 2013

Roladki warzywne


Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • Szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru waniliowego

Farsz:
  • Marchewka
  • 5 pieczarek
  • Garść świeżego szpinaku
  • Cebula
  • Jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:
  • Jajko
  • Bułka tarta

Składniki na naleśniki dokładnie mieszam mikserem i smażę cienkie naleśniki na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Marchewkę obieram i kroję w słupki, dodaje pokrojone pieczarki ,szpinak i drobno posiekana cebulę. Patelnie nakrywam pokrywką i na wolnym wszystko duszę, zdejmuję pokrywkę i odparowuje nadmiar wody. Z śmietany, jajka, drobno poszatkowanego czosnku i przypraw przygotowuje sos – wszystko dokładnie mieszam. Wylewam sos na patelnię z warzywami i smażę minutkę. Naleśniki faszeruje, obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, układam w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i zapiekam w 180 stopniach 15 – 20 minut. Można podawać gorące świeżo posypane parmezanem!

4 komentarze:

  1. Jak apetycznie wyglądają :) Proste i smakowite danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna propozycja obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie i bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń