6 marca 2013

Ciasteczka a'la pieguski waniliowe

...coś mnie wzięło na ciastka, istne ciasteczkowe szaleństwo!




( 16 sztuk )
  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

  • 100g rodzynek
  • 100g groszków czekoladowych z gorzkiej czekolady
  • 50g żurawiny
  • 6 śliwek pokrojonych

Masło ucieram z cukrami, dodaje pod koniec jajko i ubijam aż powstanie puszysta masa. Do kremowej masy dodaje aromat, proszek, mąkę, płatki i ubijam. Następnie dodaje pozostałe składniki i mieszam końcówkami – świderki bardzo dokładnie. Ciasto w przeciwieństwie do wersji kakaowej jest mocno zbite i nie ma potrzeby chłodzenia go w lodówce. Formuje z masy 16 kulek które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie je spłaszczam ( trzeba pamiętać aby rozłożyć ciastka równomiernie z odstępami ). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (termoobieg) i piekę około 15 minut, studzę na kratce.


2 komentarze:

  1. Mmm pyszności, od razu zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne są, profesjonalne Pieguski :)

    OdpowiedzUsuń