21 czerwca 2013

Moc truskawki! Deser z karmelizowanymi truskawkami.



Spód
  • 200g świeżych umytych i osuszonych truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 30g bez połamanych na kawałki 1cm
  • 200g śmietanki 30%
  • 1łyżeczka cukru pudru
Karmelizowane truskawki
  • 200g świeżych umytych i osuszonych truskawek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu
Wcześniej robimy karmelizowane truskawki. Na rozgrzane masło wrzucamy cukier i syrop, mieszamy aż się rozpuści. Cały czas mieszając dodajemy truskawki i mieszamy aż puszczą sok i delikatnie się skarmelizują, wyłączamy palnik i dodajemy spirytus, mieszamy. Gotowe truskawki wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie układamy na dnie salaterek truskawki i i obsypujemy je cukrem waniliowym. Bezy kruszymy i układamy truskawki, śmietankę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i układamy na bezach. Deser wykańczamy karmelizowanymi zimnymi truskawkami. Dla mnie to deserowy hit tego lata. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz