Pieczone
ziołowe ziemniaczki
- 6 średnich ziemniaków w skórce
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- Łyżeczka soli czosnkowej
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Spora szczypta pieprzu i chili
- 6 sporych ząbków czosnku
- Sól
Ziemniaki
należy dobrze umyć i osuszyć. Czosnek obrałam i pokroiłam w cieniutkie
plasterki. Masło sklarowałam w rondelku a następnie dodałam olej, sól
czosnkową, zioła prowansalskie, pieprz i chili.
Największą
sztuką jest ponacinanie ziemniaków tak aby nie przeciąć ich do końca, oto dwa sposoby
zapożyczone z blogów koleżanek:
- Należy umieścić ziemniak na dużej łyżce i nacinać aż nóż zatrzyma się na krawędzi łyżki.
- Należy umieścić ziemniaka pomiędzy dwie deki do krojenia i nacinać do wysokości deski.
W
formie do pieczenia rozłożyłam papier , ułożyłam pokrojone ziemniaki a pomiędzy
nacięcia poukładałam plastry czosnku i wszystko dokładnie posmarowałam wcześniej
przygotowanym ziołowym tłuszczem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni
przez około 50 minut.
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Ząbek czosnku drobno posiekany
- Posiekany świeży koperek (1 łyżka)
- Sól, pieprz
Całą tajemnicą dobrego sosu jest zrobienie go odpowiednio wcześniej aby smaki dobrze się połączyły a wykonanie sosu to tylko chwila poświęcona na wymieszanie składników więc można spokojnie zrobić to kilka godzin przed podaniem ziemniaków.
Pysznie wyglądają, lubię takie ziemniaczki zwłaszcza kiedy są pokrojone w ten sposób:-).
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedys wypróbować twój przepis, wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń