30 sierpnia 2011

Ciasto 3bit



Składniki na dużą blachę (25x40cm):

  • herbatniki 600g
  • masa kajmakowa 900g (2 puszki)
  • mleko 800ml
  • 2 fixy do śmietany
  • cukier waniliowy
  • budynie waniliowe z cukrem - 2 opakowania
  • 250g masła prawdziwego w temperaturze pokojowej
  • śmietana kremówka 30% do ubijania 500ml mocno schłodzona
  • 100g czekolady gorzkiej


Formę na ciasto wykładam papierem do pieczenia, najlepiej podwójnie - łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy.Ciasto składa się kolejno z warstw (od dołu):
herbatniki,
masa kajmakowa,
herbatniki,
masa budyniowa,
herbatniki,
masa śmietankowa,
starta gorzka czekolada.
Jest to jedno z tych wspaniałych ciast których nie należy piec ale wymaga postania w lodówce minimum 12 godzin.
Warstwa kajmakowa:
Gotową masę kajmakową (musi nabrać temperatury pokojowej) wyrabiamy mikserem z 50g miękkiego masła. Dzięki takiemu połączeniu nabierze delikatniejszego smaku i pięknego koloru.
Warstwa budyniowa:
Odlewamy szklankę mleka którą dokładnie mieszamy z proszkiem budyniowym, pozostałe mleko zagotowujemy, wyłączamy palnik i powolutku wlewamy masę do mleka ciągle mieszając, włączamy palnik na minimum i zagotowujemy budyń ciągle mieszając. Dzięki takiemu wykonaniu nie zrobią nam się grudki. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej przykryć go jeszcze folią spożywczą aby nie wysechł. Zimny budyń rozbijamy mikserem a następnie ciągle miksując dodajemy partiami masło.
Warstwa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy mikserem, dodajemy cukier waniliowy i fixy.

Na gotowe ciasto ścieramy czekoladę i odstawiamy całość do lodówki na minimum 12 godzin, dlatego najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. nie mogę same 3 bity dzisiaj na blogach :) ale mnie naszła ochota na taki kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany..ale kusicie..trzeci 3 bit dziś na blogach :) Pięknie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piekne jest to ciasto! Zjadlabym teraz kawaleczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. również piekę 3bita... ale moje ciasto wygląda zupełnie inaczej - zupełnie inny przepis :)
    kiedyś go zaprezentuję, a twoje ciacho wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie sporo tych ciast dziś na blogach...:) hihi ale się wstrzeliłam z przepisem :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie wygląda!Jadłam kiedyś, ale jeszcze nie miałam okazji sama robić...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniami, takie ciasta bez pieczenia są najlepsze :) zrobiłam już kilka, ale 3bit jeszcze nie, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super ciacho! idealnie warstwy

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam 3 bita. Pamiętam, że kiedyś miałam na niego fazę i robiłam bardzo często. Do dzisiaj jak jest jakaś impreza poza domem to jestem proszona o to żeby go zrobić. Jego ogromnym plusem jest to że nie wymaga pieczenia. Twoje wygląda cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciasto;) mocno kaloryczne,ale co tam,raz się żyje przecież;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam. niestety ten sposób mieszania budyniu u mnie nie zadział i pełno grudek jest. Nawet mikser nie dał rady:( mimo wszystko dokończyłam z takim , zobaczymy co wyjdzie. Teraz chłodzi się w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieje że wyszło smaczne, ja mam problemy z grudkami gdy wykorzystam budyń innej firmy a jeżeli chodzi o tworzenie się grudek podczas łączenia z masłem to może wcześniej powinnaś mikserem rozbić zimny budyń (hmmm nie wiem czemu miałaś problem dziś będę robiła to ciasto po raz kolejny, może to kwestia przypadku?)

      Usuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto. Chyba zrobię dzisiaj podobne ;P i zamieszczę na bolgu. Właśnie, korzystając z okazji zapraszam do odwiedzenia mojego bloga:
    kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com
    pozdrowionka, Pati ;*

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dzisiaj z tym, że na krem budyniowy dałam trochę płatków migdałowy, do kremówki nasiona wanilii i do budyniu trochę cukru pudru. Jutro będę próbowała ;)

    OdpowiedzUsuń