22 maja 2013

Racuchy drożdżowe z twarogiem

  •  290g mąki pszennej
  • 250ml mleka ciepłego
  • czubata łyżka cukru
  • 50g świeżych drożdży
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • szczypta soli


Mąkę przesiewam do głębokiej miski, wydrążam dołek w który wlewam ciepłe mleko z cukrem i rozgniecionymi drożdżami, odstawiam na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować a ja ugniatam widelcem w osobnym naczyniu twaróg. Do miski z zaczynem dodaje jajka, sól i mieszam wszytko dokładnie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaje twaróg i mieszam ciasto dokładnie łyżką, odstawiam na 30 – 45 minut aż ciasto podwoi swoja objętość. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam delikatnie dużą łyżką wyrośniętą masę, smażę na złoty kolor na wolnym ogniu.




5 komentarzy:

  1. Jadłam jakiś czas temu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :-) zapisałam się do "podglądaczy" bo pysznie tu u Ciebie i mam przeogromną ochotę spróbować tych racuchów drożdżowych i tarty ze szpinakiem z Twojego przepisu w moim wykonaniu!!!
    pozdrawiam słonecznie***

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!! wyszły super dzięki za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń