- 300g piersi z kurczaka
marynata:
5 łyżek sosu
sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, starty świeży imbir, 2 posiekane
ząbki czosnku, szczypta chilli, gałki muszkatołowej i cynamonu.
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli żółta
- marchewka
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- por (ok 6 cm)
- cukinia
- pół papryki czerwonej
- 3 pieczarki
- 80g pędów bambusa
- grzyby mun z zalewą
- 2 liście kapusty pekińskiej
- łyżka maki ziemniaczanej
- sezam
Pierś z kurczaka
przygotowuje dzień wcześniej. Składniki na marynatę mieszam z
pokrojonym kurczakiem i odstawiam do lodówki. Następnego dnia kroje
warzywa w słupki, cebulę w piórka. Grzyby zalewam minimalnie wodą
i gotuje wg przepisu na opakowaniu, wystudzone kroje a zimną zalewę
mieszam z mąką ziemniaczaną. Ponieważ nie mam woka wykorzystałam
najgłębszą patelnie. Rozpoczynam od podsmażenia marchewki,
pietruszki i selera, kolejno dodaje cukinie i paprykę a na końcu
grzyby, doprawiam sosem sojowym, wszytko wyjmuję na talerz. Na tej
samej patelni podsmażam mięso, dodaje cebulę z czosnkiem a na
końcu podsmażone warzywa. Zalewam całość wywarem z grzybów
połączonym z mąką ziemniaczaną, chwilę przed końcem dodaje
kapustę. Wszystko odbywa się szybko i na dużym ogniu. Ja podaje z
makaronem ryżowym posypane sezamem.
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuń