19 marca 2013

Kurczak po chińsku



  • 300g piersi z kurczaka

marynata:
5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, starty świeży imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, szczypta chilli, gałki muszkatołowej i cynamonu.
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chilli żółta

  • marchewka
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • por (ok 6 cm)

  • cukinia
  • pół papryki czerwonej
  • 3 pieczarki

  • 80g pędów bambusa
  • grzyby mun z zalewą
  • 2 liście kapusty pekińskiej

  • łyżka maki ziemniaczanej
  • sezam


Pierś z kurczaka przygotowuje dzień wcześniej. Składniki na marynatę mieszam z pokrojonym kurczakiem i odstawiam do lodówki. Następnego dnia kroje warzywa w słupki, cebulę w piórka. Grzyby zalewam minimalnie wodą i gotuje wg przepisu na opakowaniu, wystudzone kroje a zimną zalewę mieszam z mąką ziemniaczaną. Ponieważ nie mam woka wykorzystałam najgłębszą patelnie. Rozpoczynam od podsmażenia marchewki, pietruszki i selera, kolejno dodaje cukinie i paprykę a na końcu grzyby, doprawiam sosem sojowym, wszytko wyjmuję na talerz. Na tej samej patelni podsmażam mięso, dodaje cebulę z czosnkiem a na końcu podsmażone warzywa. Zalewam całość wywarem z grzybów połączonym z mąką ziemniaczaną, chwilę przed końcem dodaje kapustę. Wszystko odbywa się szybko i na dużym ogniu. Ja podaje z makaronem ryżowym posypane sezamem.


1 komentarz: