11 kwietnia 2013

Pszenne ślimaczki



( 9 sztuk )
  • 700g mąki pszennej
  • 250ml letniego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 20g sklarowanego masła
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego


do posmarowania:
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 4 łyżki letniego mleka
  • sezam


Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją z solą i cukrem. W mące zrobić dołek, wbić jajko i wlać letnie mleko z sklarowanym masłem, wykruszyć drożdże i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części a z każdej uformować rulonik który należy zwinąć na kształt ślimaczka. Blaszkę wyłożyć papierem i poukładać bułeczki zachowując odstępy, posmarować masłem i obsypać sezamem, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) około 10-15 minut.


3 komentarze:

  1. Urocze te Twoje ślimaczki:-) w sam raz na śniadanko:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ślimaczki. Na pewno wykorzystam przepis, tylko zrobię bułeczki :)
    pozdrowionka, Pati ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozytywnie zakręcone.

    OdpowiedzUsuń