( 9 sztuk )
- 700g mąki pszennej
- 250ml letniego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 20g sklarowanego masła
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
do posmarowania:
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 4 łyżki letniego mleka
- sezam
Do miski przesiać mąkę i wymieszać
ją z solą i cukrem. W mące zrobić dołek, wbić jajko i wlać
letnie mleko z sklarowanym masłem, wykruszyć drożdże i odstawić
na 15 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na
godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
podzielić na 9 części a z każdej uformować rulonik który należy
zwinąć na kształt ślimaczka. Blaszkę wyłożyć papierem i
poukładać bułeczki zachowując odstępy, posmarować masłem i
obsypać sezamem, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 170 stopni (termoobieg) około 10-15 minut.
Urocze te Twoje ślimaczki:-) w sam raz na śniadanko:-)
OdpowiedzUsuńSuper ślimaczki. Na pewno wykorzystam przepis, tylko zrobię bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpozdrowionka, Pati ;)
Pozytywnie zakręcone.
OdpowiedzUsuń