- 300g wędzonego boczku
- 400g włoszczyzny
- 200g grochu łuskanego
- 100g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 150g ziemniaków
- 100ml przecieru pomidorowego
przyprawy:
sól, pieprz, owoc jałowca, ziele
angielskie, majeranek, 2 grzybki suszone, koperek, natka pietruszki
Boczek kroje w kostkę, wrzucam do
garnka na zupę i podsmażam (nie dodaje oleju). Do mięsa dodaje
cebule pokrojoną w piórka i smażę do momentu aż się zeszkli.
Włoszczyznę kroje w drobną kostkę, razem z grochem dodaje do
garnka i zalewam bulionem warzywnym, gotuje 15 minut. Do podgotowanej
zupy dodaje ziemniaki pokrojone w kostkę i przecier, całość
gotuje jeszcze 10-15 minut. 5 minut przed końcem dodaje wszystkie
wymienione przyprawy bez majeranku który dodaje do ugotowanej zupy
(majeranek długo gotowany nadaje brzydki gorzki smak). Zupę można
podawać z pieczywem albo grzankami.
Bardzo lubię grochówkę, ale w takiej wersji nie widziałam jeszcze u nikogo. Oryginalna :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda ta zupka
OdpowiedzUsuń