- 400g wieprzowiny
- 400g wołowiny
- 300ml bulionu
- 3 duże cebule
- 2 papryki
- 3 ogórki kiszone
- 400g pieczarek
- 1 mała papryczka ostra
- 3 duże łyżki ketchupy
- 1 łyżka ostrej musztardy
- natka pietruszki
- olej, sól do smaku
Wołowine i
wieprzowine kroimy w cieniutkie paseczki. Na początku podsmażamy na
oleju wieprzowine, zalewamy ją bulionem i gotujemy na niewielkim
ogniu około 20 minut. Na patelni podsmażamy wołowine i dodajemy ją
do gotujacego się mięsa, całość gotujemy aż zmięknie (nie
solimy mięsa podczas smażenia). Przygotowujemy cebule, paprykę,
pieczarki i ogórki – cebule kroimy w piórka i podsmażamy z
odrobiną soli na złoto, papryki i ogórki kroimy w cieniutkie paski
a pieczarki sparzamy i krtoimy w plasterki. Do miękkiego mięska
dodajemy w kolejności: cebule i papryki a po 15 minutach pieczarki i
ogórki, gotujemy kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy ketchup i
musztardę , ewentualnie możemy doprawić solą do smaku. Podajemy
gorace z pieczywem i świeżo pokrojoną natką.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuń