19 marca 2015

Pasztet domowy, najlepszy!

Pasztet domowy z karkówki.


2 keksówki wysmarowane olejem i obsypane bułką tartą

  • 1 kg karkówki
  • 400g wątróbki drobiowej
  • ½ szklanki suszonych grzybów zalanych wrzątkiem na noc
  • włoszczyzna, cebula, czosnek, przyprawy: ziele angielskie, jałowiec, pieprz,liść laurowy, wywar z grzybów
  • cebula posiekana w kosteczkę i podsmażona na złoto
  • kajzerka namoczona w rosole
  • 2 jajka ( białka ubite na sztywno)
  • 1 łyżka smalcu
  • do smaku przyprawa warzywna do pasztetu – domowa (w młynku elektrycznym mielimy: gorczyca, jałowiec,gałkę muszkatołową, kolendrę, kminek, paprykę, imbir, liść laurowy, pieprz, marchewkę, majeranek, szałwie, sól)


Wieczorem zalewamy grzyby gorącą wodą i odstawiamy na noc.
Następnego dnia karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Do mięsa dodajemy włoszczyznę, cebule podpieczoną na ogniu (osmoloną), czosnek, przyprawy, wywar z grzybów, dolewamy minimalną ilość gorącej wody (tak aby prawie wszystko było zalane) i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość dokładnie dosalamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju, solimy do smaku.
Kajzerkę zalewamy powstałym rosołem i czekamy aż zmięknie.
Mięso z rosołu, połowę warzyw (pietruszkę, marchewką i seler), namoczoną bułkę oraz grzyby traktujemy maszynką do mielenia - 2krotnie.
Do powstałej masy dodajemy żółtka, podsmażoną cebule, smalec oraz przyprawę do pasztetu, wyrabiamy całość. Białka bijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Keksówki wypełniamy naszym pasztetem, pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, uwielbiam domowe pasztety, wygląda pięknie:) W ogóle bardzo podobają mi się Twoje przepisy, więc obserwuję, zapraszam częściej do mnie i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń