( 16 sztuk )
- 100g masła
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 100g rodzynek
- 100g groszków czekoladowych z gorzkiej czekolady
- 50g żurawiny
- 6 śliwek pokrojonych
Masło ucieram z cukrami, dodaje pod
koniec jajko i ubijam aż powstanie puszysta masa. Do kremowej masy
dodaje aromat, proszek, mąkę, płatki i ubijam. Następnie dodaje
pozostałe składniki i mieszam końcówkami – świderki bardzo
dokładnie. Ciasto w przeciwieństwie do wersji kakaowej jest mocno
zbite i nie ma potrzeby chłodzenia go w lodówce. Formuje z masy 16
kulek które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
delikatnie je spłaszczam ( trzeba pamiętać aby rozłożyć ciastka
równomiernie z odstępami ). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni
(termoobieg) i piekę około 15 minut, studzę na kratce.
Mmm pyszności, od razu zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńcudne są, profesjonalne Pieguski :)
OdpowiedzUsuń