5 marca 2013

Ciasteczka a'la pieguski kakaowe


( 32 sztuki )
  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki i 2 duże łyżki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • łyżka kakao
  • 1/2 szklanki płatków owsianych

  • 100g rodzynek
  • 100g groszków czekoladowych z gorzkiej czekolady
  • 50g żurawiny
  • 6 śliwek pokrojonych
  • 50g orzechów laskowych posiekanych


Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaje pod koniec jajka i ubijam aż powstanie puszysta masa. Do kremowej masy dodaje aromat, kakao, proszek, mąkę i płatki, ubijam. Następnie dodaje pozostałe składniki i mieszam świderkami bardzo dokładnie. Rozwijam folie spożywczą i nakładam ciasto, formuje podłużny wałkowaty kształt, zawijam w folię i wstawiam do zamrażarki na pół godziny aż stężeje.

Po wyjęciu dziele ciasto na 32 kawałki (dlatego lepiej uformować przed włożeniem ciasta do lodówki podłużny kształt, łatwiej później sobie podzielić ciasto). Ciasteczka kształtuje na małe placuszki które układam na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (po 16 na blaszce, muszą być 2 cm przerwy pomiędzy). Piekarnik nagrzewam do 180stopni (termoobieg) i piekę około 12 minut, studzę na kratce.  


2 komentarze:

  1. Myślę, że "a'la" jest wyrażeniem nie na miejscu. :) Za to wszystkie kupne pieguskowate mogą być a'la takie świetne, domowe ciasteczka. W smaku pewnikiem o niebo lepsze i zdrowsze... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń