- 200g kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 3 ziemniaki
- 3 średnie cebule
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka kminu
- łyżeczka ziaren kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki curry
- świeżo starty imbir
- kolendra/ natka pietruszki do posypania.
- Sól, pieprz
Kurczaka najlepiej przygotować kilka
godzin wcześniej. Umyte mięso kroimy w cienkie paseczki, dodajemy
sos sojowy, sos rybny, starty imbir, pokrojone w paseczki papryczki
chilli, posiekany czosnek i sól, mieszamy dokładnie. Zamarnowanego
Kurczaka nakrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na
kilka godzin. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy kmin
i chwile całość smażymy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
(0,5 x 0,5 cm), dodajemy na patelnie i smażymy aż się pięknie
zarumienią. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do ziemniaków,
smażymy aż cebula się zeszkli. Całość przekładamy na głęboki
talerz a na patelnie wrzucamy kurczaka którego smażymy na złoty
kolor. Kurczaka zalewamy mleczkiem kokosowym i dorzucamy wszystkie
pozostałe przyprawy, gotujemy około 5 minut bez przykrycia aż sos
zgęstnieje a następnie dodajemy ziemniaki z cebulą. Całość
mieszamy i nakrywamy pokrywką, gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym
ogniu. Curry podajemy z ryżem, posypany kolendrą lub natką.
Wszystko mi się podoba w tym przepisie:-) jedyne co mi się nie podoba to to, że nie mogę teraz zjeść takiego curry:-)
OdpowiedzUsuń