- 0,5 kg mąki
- 20g świeżych drożdży
- 270ml letniego mleka
- 60g roztopionego masła
- 100g cukru pudru
- cukier waniliowy
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 jajko
dodatkowo:
- 21 twardych śliwek przepołowionych i wydrylowanych.
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
Składniki na ciasto dokładnie wyrobić
mikserem, przełożyć do miski posypanej mąką i zostawić w
ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Blaszkę 38x35cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przenieść na papier,
rozciągając na całą blaszkę uciskać aby odgazowało - można
rozwałkować. Śliwki ułożyć na placku dobrze wciskając je
palcami, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut a później ponownie
je powciskać. Całość obsypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz