- 300g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
- białko z jaja
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- natka pietruszki
- sezam
- szalotka
- ząbek czosnku
- 100ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka oleju
Pozbawione kości i skóry mięso
kroimy w kostkę (2cm). Marynata - białko roztrzepujemy dodając
make ziemniaczaną i sos sojowy. Mięso marnujemy około 1 godziny w
marynacie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy
posiekany drobno czosnek i szalotkę pokrojona w piórka, smażymy
minutkę na największym ogniu, wykładamy na talerz. Na patelnie
dodajemy odrobinę oleju, kurczaka smażymy na dużym ogniu przez 3
minuty. Usmażonego kurczaka zalewamy bulionem, dodajemy czosnek z
szalotką, doprowadzamy do wrzenia ewentualnie doprawiamy solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy.
Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym.
Kurczak bardzo soczysty,
delikatny i aromatyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz