- 180g makaronu jajecznego
- łyżeczka trawy cytrynowej
- 200g kurczaka bez kości i skóry
- olej roślinny
- cebula drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku posiekane
- 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 400ml mleczka kokosowego
- chilli bez pestek pokrojone w paseczki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego – ciemnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki curry
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soku z limonki
- garść świeżych liści kolendry i bazylii
Makaron ugotować
zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do dużego rondla o grubym dnie
wlać olej kiedy będzie bardzo gorący (zacznie dymić) wrzucić
cebulę, czosnek, smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty. Do garnka
wlać bulion oraz mleko kokosowe dodać proszek z trawy cytrynowej,
przykryć i na wolnym ogniu gotować około 10 minut. Dodać chili,
kurczaka, sos rybny i sojowy, cukier, curry, sól i pieprz,
zagotować, dodać makaron. Wszytko pod przykryciem gotować na
wolnym ogniu 5 minut. Na koniec dodać sok z limonki, zamieszać.
Podawać gorący z dodatkiem świeżych liści bazylii i kolendry.
Idealne,
rozgrzewające i aromatyczne!
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu „Kuchnia Tajska” wydawnictwo Olesiejuk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz