(12 naleśników)
Farsz:
- 600g pieczarek
- 300g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- pęczek natki pietruszki posiekany
- przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Sos:
- 300g śmietany
- 4 łyżki mleka
- 100g sera mozzarella startego
- żółtko
- przyprawy: papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól
Ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody + 4 łyżki
- 2,5 szklanki maki
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
Boczek kroimy w drobniutka kostkę i
delikatnie obsmażamy w rondlu z grubym dnem. Cebule i czosnek
szatkujemy i dodajemy do boczku, wszytko należy zeszklić i wyjąć
na półmisek, pozostawiając w rondlu jak najwięcej tłuszczu.
Pieczarki kroimy w kostkę i obsmażamy w rondlu do wyparowania
nadmiaru wody, dodajemy nasz boczek z cebulą i czosnkiem i smażymy
kilka minut. Zestawiamy nasz farsz z ognia i zalewamy całość
roztrzepanymi jajkami dodając pozostałe składniki i przyprawy,
mieszamy i nakrywamy folią spożywczą. W tym czasie smażymy na
dużej patelni cieniutkie naleśniki. Sos - śmietanę, mleko, żółtko
i przyprawy mieszamy mikserem, na koniec dodajemy 3/4 startego sera,
mieszamy. Naleśniki faszerujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym
wyłożonym papierem do pieczenia, zalewamy wszytko sosem i
obsypujemy pozostałym serem (można dodatkowo wszytko obsypać
słodką papryką). Zapiekamy naleśniki przez 30 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń