Tort czekoladowo karmelowy
Foremka o średnicy 24cm
Biszkopt
- 3 jajka osobno białka i żółtka
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
1. Formę na ciasto wyłożyć papierem
do pieczenia, wysmarować tłuszczem i obsypać kakao. Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli (lepiej się ubijają zimne). Do ubitych
białek dodawać stopniowo cukier, zmniejszyć moc ubijania do
minimum i dodać pojedynczo żółtka. Mąki wymieszać z z kakao i
stopniowo dodawać do masy białkowo żółtkowej, mieszając już
łyżka. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka ( u mnie około 25
minut). Upieczone wystudzić, wyjąc z formy i przekroić w na
wysokości 2/3, zdjąć górę (1/3 biszkoptu) i pokruszyć w osobnym
naczyniu.
Poncz
- 100ml ciepłej wody
- 3 łyżki spirytusu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka syropu waniliowego
- 1 łyżka cukru
2. W 100ml ciepłej wody rozpuścić
cukier a następnie dodać pozostałe składniki, wystudzić.
3. Formę na ciasto ponownie wyłożyć
papierem do pieczenia ale tym razem spód i boki. Biszkopt o
wysokości 2/3 czyli nasz spód włożyć do naszykowanej formy.
Biszkopt dokładnie nasączyć przygotowanym ponczem ponczem.
4. Truskawki umyć, zostawić 3 do
dekoracji a resztę przekroić wzdłuż i ułożyć ciasno
przekrojoną stroną do wyłożonej papierem formy.
Krem karmelowy (Składniki powinny być
w temperaturze pokojowej)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki wody
- 3,5 łyżeczki żelatyny
5. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami
zimnej wody. Masę kajmakową wykładamy z puszki do miski i
dokładnie miksujemy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę na
sztywno, dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia składników,
odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę, wkładamy nasz kubek z
napęczniałą żelatyną i mieszamy aż żelatyna nam się dobrze
rozpuści. Wyjmujemy płynną żelatynę z gorącej wody, mieszając
studzimy ją. Do masy karmelowej dodajemy żelatynę ciągle
miksując, odstawiamy na chwilkę do lodówki.
6. Do naszykowanej wcześniej formy,
wyłożonej nasączonym ponczem biszkoptem i poukładanymi
truskawkami wylewamy krem, delikatnie równamy wierzch. Odstawiamy
tort do lodówki na 15 minut.
Dodatkowo
- 100g czekolady mlecznej
- pół szklanki płatków migdałowych
- 15 truskawek
7. Czekoladę rozpuszczamy i wlewamy do
rękawa cukierniczego. Wyjmujemy ciasto z lodówki, obsypujemy
pokruszonym biszkoptem. Rozgniatamy na ciasto płatki migdałowe i
oblewamy niedokładnie płynną czekoladą. Dekorujemy pozostałymi
truskawkami i wkładamy do lodówki na minimum 1h.
Wygląda idealnie, szczególnie po przekrojeniu przemawia do mnie z ekranu ;) Pychota!!
OdpowiedzUsuńno właśnie ten środeczek jest najcudowniejszy, na pewno wykorzystam przepis na tą masę kajmakową ponownie!
UsuńWyglada przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie podany! Podoba mi się bardzo:)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńAlez on pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)!
OdpowiedzUsuńTo jeden z najladniejszych tortow, jakie ostatnio widzialam! Upieczesz mi taki na urodziny? :)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością upiekę!!!
UsuńPiękny :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie :) zachęcające bardzo :) kusisz.....
OdpowiedzUsuńŁał, coś cudownego! Zachwycający :)
OdpowiedzUsuńpiękny tort, robi niesamowite wrażenie!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Piekny i bardzo inspirujacy!
OdpowiedzUsuń