...wakacje! dziś Was żegnamy, wyjeżdżamy na długo wyczekiwany urlop i mamy nadzieje że wrócimy z odświeżonym umysłem i większym zapałem do pracy!....ale jeszcze przed wyjazdem - czas na pieczone pierogi!
Pieczone pierogi z mięsnym
farszem.
(całe 40 sztuk)
Farsz (po przygotowaniu około 1
kg):
- 750g zmielonego, ugotowanego mięsa z rosołu
- 150g zmielonej włoszczyzny z rosołu (marchew, pietruszka, seler)
- 350g cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 70g smalcu
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki zmielonych w młynku suszonych przypraw:
- jałowiec, lubczyk, papryka,gorczyca,cząber, majeranek)
- duża garść natki pietruszki drobno pokrojonej
Ciasto:
- 640g maki pszennej
- 2 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki oleju
- 22g drożdży rozpuszczonych w 6 łyżkach letniej wody
- 280ml gorącej wody
Dodatkowo:
- do posmarowania: rozbełtane jajko
- do posypania: sezam, słodka papryka, czarnuszka
1. Mięso i warzywa z rosołu przecisnąć
przez maszynkę do mięsa. Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę
i przysmażyć na rozgrzanym smalcu, osolić. Do młynka
elektrycznego wrzucić suszone przyprawy i dokładnie zmielić. Natkę
pietruszki drobno pokroić. Mięso, warzywa, podsmażoną na złoto
cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki i przyprawy dokładnie
wymieszać, ewentualnie dosolić.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól
i cukier, wymieszać dokładnie. W ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże. Do miski z mąką wlać rozpuszczone drożdże i olej,
palcami rozetrzeć i połączyć dokładnie (powstaną grudki).
Gorącą wodę dodać do miski i wymieszać szybko łyżką a
następnie zagnieść ręką ciasto, musi odchodzić od brzegów
miski. Ciasto zakryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
3. Blat i wałek posmarować olejem,
odgazować ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą z części
rozwałkować na placek 2-3mm i wykrawać placuszki ( u mnie okrągłe
placuszki o średnicy 12cm).
4. Na każdy placuszek nałożyć sporo
farszu i zakleić rogi. Pierogi układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pierogi posmarować
roztrzepanym masłem i posypać ulubionymi ziarnami lub przyprawami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 12-16 minut. Pyszne na
ciepło i zimno jako przekąska lub obiad podane z barszczykiem.
...w drogę już czas!
...moja Anusia!
wspaniałe. na pewno smakują wybornie.
OdpowiedzUsuńa maluda jak się cieszy! miłej wyprawy!
;) swietna przekaska w podróż !
OdpowiedzUsuń