- 80g makaronu tagliatelli
- 2 łyżki oleju
- 100ml śmietany do zup
- mała cebula czerwona pokrojona w piórka
- różyczki brokuł
- ząbek czosnku
- pieprz biały i sól
- 100g filet z łososia
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
mieszanka ziół zmielonych w młynku
elektrycznym: sól, suszona natka pietruszki, granulowany czosnek,
cebula suszona, gorczyca biała, papryka słodka, bazylia, kolendra,
pieprz i lubczyk, kilka nasion kopru.
Sos koperkowo cytrynowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżką soku z cytryny
- koperek świeży drobno posiekany
Mieszamy olej z mieszanka przypraw i
nacieramy łososia. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sok z
cytryny i koperek, zdejmujemy. Brokuły wrzucamy na gorąca osolona
wodę i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, odcedzamy. Makaron
gotujemy al dente. Na osobnej patelni wrzucamy masło i smażymy
łososia w ziołach. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na złoty
kolor, dodajemy ugotowany makaron i zalewamy całość śmietanką,
szybko mieszamy i zdejmujemy z palnika. Do makaronu dodajemy brokuły,
mieszamy i doprawiamy całość do smaku. Układamy na gorącym
makaronie z brokułami usmażonego łososia i polewamy całość
ciepłym sosem cytrynowo koperkowym. Obiad podano!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz