26 czerwca 2013

Łosoś w koperku z cytryną na makaronie tagliatelli w sosie z brokułami

 (1porcja)
  • 80g makaronu tagliatelli
  • 2 łyżki oleju
  • 100ml śmietany do zup
  • mała cebula czerwona pokrojona w piórka
  • różyczki brokuł
  • ząbek czosnku
  • pieprz biały i sól
  • 100g filet z łososia
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

mieszanka ziół zmielonych w młynku elektrycznym: sól, suszona natka pietruszki, granulowany czosnek, cebula suszona, gorczyca biała, papryka słodka, bazylia, kolendra, pieprz i lubczyk, kilka nasion kopru.

Sos koperkowo cytrynowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżką soku z cytryny
  • koperek świeży drobno posiekany


Mieszamy olej z mieszanka przypraw i nacieramy łososia. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sok z cytryny i koperek, zdejmujemy. Brokuły wrzucamy na gorąca osolona wodę i gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, odcedzamy. Makaron gotujemy al dente. Na osobnej patelni wrzucamy masło i smażymy łososia w ziołach. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na złoty kolor, dodajemy ugotowany makaron i zalewamy całość śmietanką, szybko mieszamy i zdejmujemy z palnika. Do makaronu dodajemy brokuły, mieszamy i doprawiamy całość do smaku. Układamy na gorącym makaronie z brokułami usmażonego łososia i polewamy całość ciepłym sosem cytrynowo koperkowym. Obiad podano!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz