Cholay
– ciecierzyca w curry
(2
porcje)
- 250 ml bulionu
- torebka herbaty
- 1 liść laurowy
- 200g ciecierzycy (u mnie puszka ciecierzycy odcedzonej)
- olej roślinny
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 cebula posiekana drobno
- 3 dojrzałe pomidory posiekane lub 200ml pasty z pomidorów
- 3 łyżki kolendry świeżej (u mnie 1 łyżeczka suszonej)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 cm startego imbiru
- 1 ząbek posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- 1 papryczka chilli posiekana
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka suszonego mango w proszku (pominęłam)
- pieprz cayenne i sól do smaku
Jeżeli
wykonujemy cholay z suchej ciecierzycy należny namoczyć ją na noc
z torebką herbaty, następnego dnia zmienić wodę i ugotować do
miękkości. Wodę z gotowania ciecierzycy należny zachować do
przygotowania potrawy. Ja użyłam ciecierzycy z puszki.
Przygotowanie:
Wlałam
250 ml bulionu, włożyłam herbatę i listek laurowy, dodałam
ciecierzyce z puszki i zagotowałam, zanim doprowadziłam do wrzenia
wyjęłam herbatę. Od razu po zagotowaniu odstawiłam z pieca,
przecedziłam ciecierzycę, wyrzuciłam listek laurowy ale bulion z
gotowania zachowałam.
Na
patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kminek rzymski i nasiona
kolendry, podsmażyłam chwilę i dorzuciłam cebulę, imbir i
czosnek zarumieniłam. Dodaje pozostałe przyprawy a na koniec
ciecierzycę, smażę chwile. Pomidory obieram ze skóry, pozbawiam
twardych części, siekam i dodaje na patelnię razem z bulionem z
gotowania ciecierzycy. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuje na
wolnym ogniu aż zgęstnieje (u mnie około 15 minut).
Cholay
to potrawa z północy Indii podawana z smażonym chlebem bhatura lub
puri.
Chleb
bhatura
(6 sztuk)
- 2 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki jogurtu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka Ghee
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- sól do smaku
Przygotowanie:
Wyrabiamy
z podanych składników gładkie ciasto i ostawiamy na 1h do
wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na małe kulki które spłaszczamy
wałkiem i odstawiamy na 15 minut. Smażymy na głębokim oleju aż
sie napuszą i zarumienią. Wyjmujemy na ręczniki papierowe aby
pozbyć sie nadmiaru tłuszczu.
Ważne:
Jeżeli ciasto się klei do wałka nie podsypujemy go mąką tylko
smarujemy tłuszczem.
*Przepis zmodyfikowany, źródło internet.
te chlebki wygladaja niesamowicie... ;)
OdpowiedzUsuńWitaj a ciecierzycowej akcji
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
Super chlebki i w ogóle fajne danie, muszę spróbować curry z herbatą!
OdpowiedzUsuń