A w mojej kuchni zmiany! Postanowiłam
się rozwijać, poszerzyć swoją wiedzę o kuchniach świata,
wypróbować te potrawy które znam ale w wersjach oryginalnych oraz
wypróbować nowe. Mam zamiar poszerzyć swoją biblioteczkę o
pozycje „znanych i lubianych” autorów jak również o
przewodniki Firm Księgarskich.
Postanowienia wprowadziłam w czyn,
zakupiłam 10 przewodników po kuchniach świata wydawnictwa
Olesiejuk a ponieważ mam zamiar zacząć swoją wycieczkę kulinarną
od Kuchni Tajskiej zakupiłam polecaną przez Was pozycje: „Łatwa
kuchnia Tajska” Ken Hom, na dobry początek!
... a więc zaczynam od Kuchni
Tajskiej. Zgodnie z przewodnikiem jaki posiadam, wiedzy zaczerpniętej
z netu i zakupionej książki, zaopatrzyłam się w podstawowe
przyprawy:
bazylie w doniczce
kolendrę w doniczce
papryczki chili
imbir / galangal
liście limonki kafir
trawę cytrynową
ocet ryżowy
sos sojowy
sos rybny / nam pla
mleczko kokosowe
zielona pasta curry
czerwona pasta curry
...to oczywiście nie są wszystkie
najbardziej typowe przyprawy dla kuchni tajskiej ale na początek
wystarczy aby przygotować kilka podstawowych przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz