3 września 2012

Kawowe brownies z płatkami migdałowymi





































  • 30g płatków migdałowych
  • 125g masła
  • 150g cukru
  • 75g cukru muscovado
  • 120g czekolady białej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • 1łyżeczka esencji waniliowej
  • 75g mąki pszennej
  • 3łyżeczki kakao i kawy
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia



Naczynie smaruje masłem lub olejem i wysypuje mąką. Użyłam naczynia 20x20cm.
Do garnka lub rondla o grubym spodzie włożyłam masło, cukier biały i muscovado, czekoladę, miód. Na małym ogniu wszystkie składnika roztopiłam i dokładnie wymieszałam a następnie pozostawiłam do ostygnięcia. W misce roztrzepałam mikserem jajka z esencją, dodałam masę i wymieszałam. Mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia i kawą  przesiałam i wymieszałam z masą. Ciasto przelałam do formy i posypałam płatkami. Piekłam w 180 stopniach 30-35 minut aż boki zaczeły odstawać od brzegów.


























Pyszności!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownies i uwielbiam kawę - jak dla mnie połączenie idealne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! kocham brownies:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczęstowałabym się takim kawałeczkiem:)
    Zostało coś jeszcze?:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na blog:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka tym dodatkiem kawowym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dołączamy widzę że masz tu same pyszności, :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie! Zachwycam się i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń