- 4 łyżeczki masła
- bakłażan-zastąpiłam cukinią,
- pokrojona w 0,5cmplasterki
- 30dkg mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 1cebula pokrojona w talarki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 szklanki pasty pomidorowej
- pomidor posiekany
- 1 łyżka sosu Worcester-użyłam sosu sojowego
- oliwki bez pestek, pokrojone -nie użyłam
- papryka, posiekana
- makaron spaghetti
- ser parmezan-zastąpiłam innym
- sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Masło rozgrzewam na patelni. Cukinie sole i posypuje czosnkiem granulowanym, smażę z każdej strony na maśle i odkładam do naczynia. Na maśle po cukinii smażę pokrojoną w talarki cebule i przekładam do naczynia z cukinią. Najlepiej w woku smażę posolone mielone, dodaje posiekaną cebule, paprykę, oliwki, pomidora i dusze do miękkości aż odparuje sos. W rondelku przygotowuje sos - mieszam pastę pomidorową z sosem sojowym, łyżeczką oregano, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich, posiekanym czosnkiem serem. Sos dodaje do mielonego i gotuje około 5 minut. Ugotowany makaron układam na talerzach, polewam sosem i obkładam cukinią z cebulą. Rewelacja!!!
*lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki:
Z kuchennej półeczki. Potrawy z makaronu.
W kuchni sycylijskiej raczej nie uzywa sie sosu Worcester ani ziol prowansalskich:)
OdpowiedzUsuńPrzepis... hmm specyficzny... ważne że było smaczne; )No i bardzo ładnie podane !
OdpowiedzUsuńsos Worcester był w przepisie ale faktycznie zioła prowansalskie dodałam od siebie :)
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie!
OdpowiedzUsuńO, muszę wypróbować! ;-)
OdpowiedzUsuń