25 lipca 2012

Ryż z warzywami

Jak przygotować ryż z warzywami tak aby pozostał sypki i się nie kleił? Dla mnie to nie było wcale takie proste, próbowałam wielu przepisów ale z reguły wychodziła mi jedna mamałyga. Niby proste danie ale jak się okazuje nie do końca.



Moim zdaniem sekret tkwi w:

  • ryżu – należy znaleźć taki ryż na rynku który po ugotowaniu zgodnie z przepisem na etykiecie jest sprężysty i sypki. 
  • ryż najlepiej przygotować dużo wcześniej i nie przelewać go zimną wodą aby zanim zaczniemy przygotowywać danie, stał się sypki i suchy. 
  • warzywa po ugotowaniu należy zostawić na sitku do odparowania całej wody, muszą być ugotowane na półtwardo. 
Przepis:

  • 200g ryżu (2 torebki) ugotowanego zgodnie z przepisem na etykiecie opakowania lub minutę krócej.
  • Łyżka masła, olej słonecznikowy
  • Jajko roztrzepane
  • Cebula pokrojona w pół-talarki
  • Ulubione warzywa ugotowane na półtwardo w osolonej wodzie
  • łyżeczka curry i przyprawy warzywnej
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło z olejem a następnie dodać curry, przyprawę warzywną oraz cebule. Cebulę zeszklić i łopatką do smażenia zrobić miejsce na patelni na podsmażenie jajka. Jajko tak podsmażyć aby nie połączyło się z cebulą oraz aby przestało się kleić, należy je delikatnie rozdrobnić łopatką. Zwiększyć płomień pod patelnią i dodać ryż. Należy tak długo smażyć ryż aż zmieni kolor na żółty od zawartej w oleju przyprawie. Wyłączyć gaz i dodać warzywa, wszystko delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Życzę powodzenia!...a może macie inne sprawdzone sposoby na przygotowanie ryżu z warzywami tak aby pozostał sypki?

3 komentarze:

  1. Mmm... bardzo apetyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki ryż :) zawsze danie trafione i smaczne... Bardzo smacznie ten ryż wygląda :))) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń