Moim zdaniem sekret tkwi w:
- ryżu – należy znaleźć taki ryż na rynku który po ugotowaniu zgodnie z przepisem na etykiecie jest sprężysty i sypki.
- ryż najlepiej przygotować dużo wcześniej i nie przelewać go zimną wodą aby zanim zaczniemy przygotowywać danie, stał się sypki i suchy.
- warzywa po ugotowaniu należy zostawić na sitku do odparowania całej wody, muszą być ugotowane na półtwardo.
- 200g ryżu (2 torebki) ugotowanego zgodnie z przepisem na etykiecie opakowania lub minutę krócej.
- Łyżka masła, olej słonecznikowy
- Jajko roztrzepane
- Cebula pokrojona w pół-talarki
- Ulubione warzywa ugotowane na półtwardo w osolonej wodzie
- łyżeczka curry i przyprawy warzywnej
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać masło z olejem a następnie dodać curry, przyprawę warzywną oraz cebule. Cebulę zeszklić i łopatką do smażenia zrobić miejsce na patelni na podsmażenie jajka. Jajko tak podsmażyć aby nie połączyło się z cebulą oraz aby przestało się kleić, należy je delikatnie rozdrobnić łopatką. Zwiększyć płomień pod patelnią i dodać ryż. Należy tak długo smażyć ryż aż zmieni kolor na żółty od zawartej w oleju przyprawie. Wyłączyć gaz i dodać warzywa, wszystko delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Życzę powodzenia!...a może macie inne sprawdzone sposoby na przygotowanie ryżu z warzywami tak aby pozostał sypki?
bardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńMmm... bardzo apetyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki ryż :) zawsze danie trafione i smaczne... Bardzo smacznie ten ryż wygląda :))) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń