6 maja 2012

Bułeczki maślane


Pół paczki masła - sklarowane
Szklanka letniego mleka
2,5 łyżki cukru
Szczypta soli
2 roztrzepane jajka
3,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki suchych drożdży
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na ciasto dokładnie wyrobiłam mikserem, końcówki świderki. Podzieliłam ciasto na 12 równych części i uformowałam z nich bułeczki. Na desce wyłożonej papierem rozłożyłam bułeczki w odstępach 1 cm, zakryłam wszystko folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam bułki 30 minut przed pieczeniem do wyrośnięcia. Nastawiłam piekarnik na 185 stopni (termo obieg), posmarowałam bułeczki jajkiem i piekłam 15 minut, po tym czasie nakryłam je folią bo zaczęły się mocno rumienić i dopiekałam kolejne 10 minut. Bułki idealne na śniadanie dla całej rodziny a w szczególności dla małych łasuchów.

3 komentarze: