2 lutego 2011

Lasagne

Taką ucztę zaserwował mi mój mąż w weekend, byłam pod wielkim wrażeniem a później cierpiałam z obżarstwa….Było naprawdę pyszne.

Składniki:
1 opakowanie płatów lasagne bez gotowania.
0,5kg startego sera

1kg mięsa mielonego
250ml przecieru pomidorowego 100%
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
tymianek, estragon, pieprz biały, sól, papryka słodka, bazylia, oregano

sos beszamelowy:
1l mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
pół paczki masła prawdziwego
gałka muszkatołowa, pieprz biały.

Masło do wysmarowania naczynia



Podsmażamy bez oleju mięso mielone z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, dusimy 10 minut pod przykryciem. Naczynie do lasagne smarujemy dokładnie masłem. W garnku zagotowujemy wodę z solą. W tym samym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło i dorzucamy mąkę, chwile smażymy i zalewamy mlekiem, doprawiamy przyprawami i czekamy aż sos zgęstnieje ciągle mieszając. Przystępujemy do kładzenia warstw lazagne - płaty makaronu pojedynczo zanurzamy w gotującej wodzie(około 20 sekund) i układamy w naczyniu aż zakryją dno, nakładamy warstwę mięsa mielonego, które polewamy sosem beszamelowym i powtarzamy wszystkie czynności aż skończą się nam produkty. Na wierzch posypujemy wszystko grubą warstwą sera. Zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem 45 minut w 180 stopniach. 

5 komentarzy:

  1. uwielbiam lasagne a Twoja wygląda bardzo okazale i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozazdrościć takiego utalentowanego męża ;-)

    P.S. W kwestii lazanii u mnie też umiaru brak. Nawet jeśli wiem, że potem mnie czeka cierpienie! grr.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale pyszna lazania :) sama muszę się na nią skusić, bo w szafce zalega mi trochę makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne jest to zdjecie:) juz sie oblizuje na mysl o lazanii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała lazania, męża tylko pozazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń