Składniki:
200g ryżu
dwie duże piersi z kurczaka pokrojone w sporą kostkę
starte na grubych oczkach 3 marchewki, duża pietruszka, kawałek selera
łyżka masła
2 łyczki mąki
150 ml śmietany 18%
świeży koperek,curry, przyprawa do kurczaka, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy, sól
Warzywa i pokrojonego kurczaka zalewamy 250 ml przegotowanej wody, gotujemy aż wszystko dobrze zmięknie. Śmietanę w temperaturze pokojowej hartujemy powoli wywarem z kury i dolewamy do garnka z warzywami i kurczakiem. Na patelni roztapiamy masło i robimy zaklepie z mąki, którą dodajemy do sosu śmietanowego. Jak wszystko zgęstnieje doprawiamy do smaku przyprawami. Ryż gotujemy z curry i solą. Ryż z sosem posypujemy świeżym koperkiem.
Kolory bardzo zachęcające smak pewnie też
OdpowiedzUsuńpysznie kolorowa..
OdpowiedzUsuńpycha jedzonko:)
OdpowiedzUsuńsmacznie, zdrowo i tak... słonecznie;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie wiosennie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńNapewno bardzo smaczne :)
kurczak to taki wdzięczny surowiec...
OdpowiedzUsuńpyszniutka ta Twoja potrawka. i taka słoneczna.
Potrawka z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa! Smaczne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula