(składniki na 6 dużych słodkich
bułeczek)
- 250g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki letniej wody
- 12g świeżych drożdży
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125ml letniego mleka
- 30g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- Ulubiony budyń bez cukru – torebka (na 0,5l mleka)
- 400ml mleka
- 25g masła
- 2 cukry waniliowe
- pół szklanki rodzynek
Budyń wymieszać w 100ml mleka. Pozostałe 300ml mleka razem z masłem i cukrem, zagotować. Budyń wlewać do gotującego mleka powoli ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu) odstawić do wystygnięcia.
Drożdże wymieszać
z 2 łyżkami letniej wody. Do miski przesiać mąkę zrobić dołek
wsypać cukier, rozczyn drożdżowy i letnie mleko z roztopionym
masłem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć
do naoliwionej miski na 45-60 minut w ciepłe miejsce ( u mnie lekko
nagrzany piekarnik) do podwojenia objętości. Napuszone ciasto
ponownie wyrobić. 120g ciasta rozwałkować na wymiar blaszki
15x20 cm (spód bułeczek). Pozostałe ciasto rozwałkować na wymiar
20x20 cm, posmarować ostygniętym i zmiksowanym budyniem i posypać
rodzynkami. Ciasto zawinąć i pokroić na 6 równych kawałków.
Kawałki układać częścią przekrojoną do góry na naszym cieście
i ostawić na 15 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować przed
pieczeniem rozbełtanym jajkiem, piec 25 minut w temperaturze
180 stopni (termoobieg). Można dodatkowo polukrować.
Smacznego!
Pyszne drożdżówki, chętnie widziałabym teraz taką jedną przed sobą :)
OdpowiedzUsuńWypieki drożdżowe lubię najbardziej. :)
OdpowiedzUsuń